Dialoogbezoek aan Oslo


Vorige week mocht ik in het gezelschap van Peter Garrett en Jane Ball, van de academie voor professionele dialoog, een bijdrage leveren aan een introductie van dialoog en het faciliteren ervan aan een groep mensen met verschillende achtergrond. Het initiatief voor deze drie dagen kwam van de Flux foundation, welke via verschillende bedrijven wil bijdragen aan een betekenisvollere wereld. Deelnemers kwamen van Flux Dialogue, het Natural Museum, Climate Network, Dialogue in Practice en de Flux foundation.

Aanleiding was het binnenkort te openen climate-house op het museumterrein waar, na de opening eind maart, rondleidingen komen voor jonge mensen en scholieren die afgesloten worden met een dialoog over climate change.

Na een goede vlucht naar Oslo airport, een korte treinreis naar Oslo stad en een korte taxirit naar het Natural history museum werd ik hartelijk ontvangen door Petter Sorum die me naar het Lids hus auditorium bracht waar de dag zou starten. Snel daarna kwamen de mensen binnen. Binnen de deelnemersgroep was een grote verscheidenheid aan ervaring met dialoog. Er waren mensen die nog geen ervaring hadden, sommige een beetje en anderen weer veel ervaring.  

Na het welkomswoord van de oprichter van de Flux foundation en initiator van deze dagen

Henrik B. Tschudi konden we kennismaken met elkaar en kregen de mensen een inleiding over de inhoud van de komende dagen. We sloten af met een heerlijke lunch in het tegenover gelegen Munch museum. Het eerste gedeelte van de middag legden Peter en Jane uit hoe ze vanaf een ontmoeting met David Bohm hun ontwikkeling met dialoog hebben meegemaakt en hoe deze door gegroeid is naar een professionele manier van systemisch werken met dialoog.

Het tweede gedeelte van de middag stonden er twee workshops gepland. De eerste, met Peter en Jane had als onderwerp "Dialogue in prison, with addicts, and with those worrying about the future of mankind". De tweede workshop die ik mocht verzorgen had als thema “Young People in Dialogue about the Future” De deelnemers bij de laatste workshop waren vooral erg geinspireerd door de uitleg hoe een aantal basispricipes vanuit de transactionele analyse konden bijdragen aan een goede dialoog met jonge mensen.

Na de afsluiting van de dag werd ik, samen met Peter en Jane uitgenodigd bij Henrik en zijn vrouw Gerd die ons verrasten met een heerlijk diner en mooie gesprekken. Tijdens het diner

begon het te sneeuwen en konden Jane, Peter en ik een heerlijke wandeling door de sneeuw op weg naar het hotel maken. Aangezien ik om mijn vlucht van de ochtend te halen om 04.00 uur moest opstaan heb ik heerlijk geslapen die nacht.

De volgende ochtend kregen we uitleg van Peter en Jane over het belang van en de verschillende vormen van de check-in. Door deze verschillende vormen ook te oefenen kregen de deelnemers de mogelijk deze ook echt te ervaren. Na een korte pauze kregen uit uitleg over de verschillende manieren van communicatie en hoe je komt tot samen denken. Na weer een super lunch kregen de dialoogvaardigheden en het faciliteren aandacht en ook hierin maakten oefeningen het mogelijk te ervaren wat er gedeeld was. De workshops daarna gingen door op wat er de dag ervoor behandeld was en kon er mooi gekeken hoe een en ander toegepast kon worden in de praktijk.

's Avonds werd ik uitgenodigd door Geir Hagberg, die samen met Liv Ronglan een door Flux foundation gesponsord NGO zijn begonnen om heel actief met dialoog en jongeren aan de slag te gaan. Een boeiend gesprek waarin we samen onderzochten wat de mogelijkheden en beperkingen zijn die je bij zo'n initiatief tegen kan komen. Grote kans dat ik in hun initiatief een beperkte rol mag spelen en wellicht nogmaals naar Oslo mag komen. Ik heb in ieder geval mijn commitment uitgesproken om ze te helpen waar ik kan. De pizza en het glas bier smaakten prima na de lange dag en de wandeling vanaf de pizzeria naar het hotel van een half uur maakte de dag helemaal compleet.


Woensdagochtend verzamelden we weer in het auditorium en na het vervolg op de dialoogvaardigheden en het faciliteren van een dialoog. Wederom weer heerlijk geluncht, nu in het Café Handwerk op het terrein van het museum. We sloten af met een check-out en namen afscheid van elkaar. Afgezet op het treinstation en voor je het weet zit je weer in het vertrouwde Zandvoort aan zee en deel je jouw ervaringen met de familie.

Ik kijk terug op een paar dagen met ontzettend vriendelijke en gastvrije mensen, het delen van ervaringen, het weer meer mogen leren over dialoog en zie mezelf over niet al te lange tijd weer een vlucht naar Oslo nemen.

Vi ses snart Norge!

13 keer bekeken

2019 Dialoog op school is een initiatief van Mens in Dialoog

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon